23 Σεπτεμβρίου 2024 16:10
Η Μέθοδος Tomatis δημιουργήθηκε από τον Γάλλο Ωτορινολαρυγγολόγο Δρ. Alfred Tomatis, ο οποίος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη μελέτη της στενής αλληλεπίδρασης μεταξύ της φωνής, του εγκεφάλου και του αυτιού.
Το επιστημονικό υπόβαθρο της μεθόδου Tomatis αφορά στην ακρόαση, δηλαδή την ικανότητα του εγκεφάλου να ερμηνεύει και να αναλύει συνειδητά τους ήχους που προσλαμβάνει το αυτί. Επειδή το αυτί είναι το πιο ισχυρό αισθητήριο όργανο, η διαταραχή της ακρόασης μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην προσωπική ανάπτυξη και ευημερία.
Η μέθοδος Tomatis επιδρώντας στη πρόσληψη και στην ενσωμάτωση του ήχου διεγείρει τον εγκέφαλο αποτελεσματικά και ελαχιστοποιεί τις δυσλειτουργίες της ακρόασης. Είναι συνεπώς μια θεραπευτική τεχνική διέγερσης του συστήματος ακοής και του εγκεφάλου.
Η μέθοδος Tomatis έχοντας συγκεράσει τα πορίσματα της ψυχολογίας, της ανατομίας, της φυσιολογίας και της νευρολογίας εφαρμόζεται με βάση τις νεότερες καινοτόμες ανακαλύψεις της νευροεπιστήμης και της γνωστικής επιστήμης.
Σκοπός της μεθόδου Tomatis είναι να μετατρέψει την παθητική ακοή σε ενεργητική ακρόαση. Αυτό επιτυγχάνεται με μία ηλεκτρονική συσκευή ακρόασης που σχεδίασε ο Dr. Alfred Tomatis, το “Ηλεκτρονικό Αυτί”. Το πρόγραμμα ηχοθεραπείας που παράγει το “Ηλεκτρονικό Αυτί” (πλέον χρησιμοποιείται η συσκευή TalksUp), είναι μια κατάλληλα επεξεργασμένη μουσική ή ομιλία, που εκπαιδεύει το αυτί και τον εγκέφαλο, ώστε να επανέλθει και πάλι η ικανότητα της ακρόασης στην πλήρη της λειτουργικότητα. Δηλαδή, διεγείρει τον εγκέφαλο, ώστε να προσλαμβάνει και να επεξεργάζεται σωστά τις ακουστικές πληροφορίες.
Συνεπικουρικά με το ηχητικό πρόγραμμα της θεραπείας, η μέθοδος χρησιμοποιεί ειδικά σχεδιασμένα ακουστικά. Τα ακουστικά της μεθόδου Tomatis, διαθέτουν έναν ενσωματωμένο δονητή, ο οποίος εφάπτεται στην κορυφή της κεφαλής του ακροατή. Έτσι ο ήχος μεταδίδεται και μέσω του αέρα (αέρινη αγωγιμότητα) και μέσω των οστών του κρανίου (οστέινη αγωγιμότητα). Στην περίπτωση της οστέινης αγωγιμότητας ο ήχος μεταφέρεται κατευθείαν στο εσωτερικό αυτί και από εκεί στον εγκέφαλο, παρακάμπτοντας το τύμπανο.
- Τεστ Ακρόασης Ο Σύμβουλος Tomatis λαμβάνει ένα λεπτομερές ιστορικό του ενδιαφερόμενου και πραγματοποιεί ένα Τεστ Ακρόασης. Το Τεστ Ακρόασης απεικονίζει σημαντικά στοιχεία όπως η επικοινωνία με το περιβάλλον, και με τον εαυτό, η ικανότητα επεξεργασίας των ακουστικών πληροφοριών η ικανότητα διατήρηση της προσοχής, η συναισθηματική κόπωση κ.α.Βάσει του μοναδικού προφίλ που προκύπτει, ο Σύμβουλος συνθέτει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας, ώστε να υποστηριχθούν οι προσωπικές ανάγκες και οι στόχοι του ενδιαφερόμενου. Το Τεστ Ακρόασης επαναλαμβάνεται πριν από κάθε θεραπευτικό κύκλο, ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξη και η πρόοδος της θεραπείας. Ακολουθεί ενημερωτική συζήτηση με το Σύμβουλο.
- Ατομικές ακουστικές συνεδρίες Παθητική Φάση Στη φάση αυτή ο θεραπευόμενος χαλαρώνει ακούγοντας το εξατομικευμένο πρόγραμμα ηχοθεραπείας με τα ειδικά ακουστικά της μεθόδου Tomatis. Το πρόγραμμα αποτελείται από μουσικά κομμάτια, τα οποία ο Σύμβουλος έχει επιλέξει και επεξεργαστεί κατάλληλα. Η κάθε συνεδρία διαρκεί 80 λεπτά και πραγματοποιείται κάθε μέρα για διάστημα 14 ημερών. Ενδεχομένως, να χρειαστούν περισσότεροι από έναν θεραπευτικοί κύκλοι.Ενεργητική Φάση Αυτή η φάση ακολουθείται κατόπιν σύστασης από τον Σύμβουλο. Σε αυτήν ο θεραπευόμενος συμμετέχει ενεργά στη θεραπεία, αξιοποιώντας τη φωνή του (διαβάζει κείμενο, τραγουδά). Με τη χρήση ειδικού μικροφώνου η φωνή περνάει μέσα από το “Ηλεκτρονικό Αυτί”, υφίσταται ειδική επεξεργασία και στη συνέχεια ο θεραπευόμενος ακούει τη φωνή του τροποποιημένη.
- Διάλειμμα Μεταξύ των θεραπευτικών κύκλων μεσολαβεί μία περίοδος διαλείμματος, για να μπορέσει ο εγκέφαλος να δομήσει και να ενσωματώσει την αλλαγή που πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο Tomatis. Κατά το διάστημα αυτό, ο θεραπευόμενος μπορεί να εφαρμόζει κάποιες απλές ασκήσεις, για να βοηθήσει τον εγκέφαλο στη διαδικασία αφομοίωσης και μονιμοποίησης του θεραπευτικού αποτελέσματος.
- Αξιολόγηση αποτελεσμάτων Μετά την ολοκλήρωση των ακουστικών συνεδριών, πραγματοποιείται Τεστ Ακρόασης και συζήτηση του θεραπευόμενου με τον Σύμβουλο. Έτσι, εκτιμάται το αποτέλεσμα και αποφασίζεται αν θα πρέπει να πραγματοποιηθούν επιπλέον θεραπευτικοί κύκλοι.
- ΔΕΠΥ – Διάσπαση προσοχής
- Δυσλεξία
- Δυσκολίες στη γλώσσα (έκφραση, ανάγνωση)
- Εκμάθηση ξένων γλωσσών
- Άγχος – Stress – Κρίσεις πανικού
- Φοβίες
- Κατάθλιψη
- Διαχείριση Συναισθημάτων
- Βελτίωση επικοινωνίας, διαπροσωπικών σχέσεων
- Διαχείρηση θυμού
- Χαμηλή αυτοεκτίμηση
- Δυσκολίες προσαρμογής
- Οργανωτικά προβλήματα
- Μνήμη
- Πονοκέφαλοι – ημικρανίες
- Δύσπνοια
- Ταχυκαρδίες – υπέρταση
- Αϋπνία
- Βουλιμία – ανορεξία
- Ρύθμιση άγχους και διάθεσης της μητέρας
- Καλύτερη ψυχοκινητική και νευρολογική εξέλιξη για το έμβρυο:
- καλύτερα εστιασμένο βλέμμα κατά τη γέννηση
- στατιστικά λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης ΔΕΠΥ
- πιο γρήγορη εξέλιξη του λόγου
- Βελτίωση της επικοινωνίας με τη μητέρα
- Ανάπτυξη συναισθηματικού δεσμού
- Στατιστικά καλύτερος και γρηγορότερος τοκετός
- Μειωμένη ενέργεια – μνήμη – ευεξία
- Μυϊκή αδυναμία – αστάθεια
- Βλάβες ακοής και ομιλίας
- Βλάβες από ελαφρά εγκεφαλικά επεισόδια (διαταραχές κίνησης και λόγου)
- Αρχόμενη άνοια
- Υποστήριξη της απομνημόνευσης ρόλων σε ηθοποιούς
- Βελτίωση φωνής, άρθρωσης, ηχοχρώματος και μουσικότητας
- Ενίσχυση κινητικών δεξιοτήτων σε χορευτές και αθλητές