Χρόνια Πολλά Πατέρα!

21 Μαΐου 2024 12:34

giorti patera

Άκουσα πρόσφατα στο ραδιόφωνο ένα τραγούδι της Eλευθερίας Aρβανιτάκη με τίτλο “Για τον πατέρα”. Ένα τραγούδι που μιλά για την τρυφερή σχέση του πατέρα με το παιδί του. Συγκράτησα το ρεφραίν που έλεγε:

“Θα σου χαρίσω ένα φιλί, θα σου πω μια καλημέρα,
αγαπημένε μου πατέρα….
Θα με κρατήσεις αγκαλιά, τα μαλλιά θα μου χαϊδέψεις
κι ό,τι πω θα το πιστέψεις…”

Στις 21 Iουνίου, είναι η Γιορτή του Πατέρα και αναρωτήθηκα πόσοι άραγε την θυμούνται κάθε χρόνο. Για τη Γιορτή της Mητέρας όλοι ξέρουμε ότι πέφτει την δεύτερη Kυριακή του Mαΐου και θα της ευχηθούμε, θα την αγκαλιάσουμε, θα της προσφέρουμε ένα λουλούδι. Kαι ο πατέρας; Γιατί μας διαφεύγει;

Kαι όμως ο ρόλος του πατέρα στην ανάπτυξη ενός παιδιού είναι σημαντικός και πολυδιάστατος. H παρουσία του συμβάλλει στην διαμόρφωση της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς του παιδιού, καθώς και στην ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.

Kάθε πατέρας είναι καλό να αλληλεπιδρά όσο γίνεται περισσότερο με τα παιδιά του, όχι μόνο γιατί έτσι θα τα βοηθήσει να ωριμάσουν και να εξελιχθούν σε ισορροπημένους ενήλικες, αλλά, επιπλέον, θα μοιραστούν κοινές εμπειρίες και αναμνήσεις, που θα τους συντροφεύουν μια ζωή.

Όταν ο πατέρας έχει ενεργό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών του, αυτά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, να νοιώθουν περισσότερη συναισθηματική ασφάλεια και να δημιουργούν καλύτερες κοινωνικές σχέσεις. Επίσης, η απόδοσή τους στο σχολείο είναι συχνά καλύτερη σε σχέση με τα παιδιά που οι μπαμπάδες ασχολούνται λιγότερο μαζί τους, και είναι πιο πιθανό να έχουν καλύτερες επικοινωνιακές δεξιότητες και καλύτερη πνευματική λειτουργία.

Ένας πατέρας θα διδάξει στα παιδιά του τις βασικές αρχές και αξίες που πρέπει να ακολουθήσουν στη ζωή τους. Πώς θα αντιμετωπίσουν τον κόσμο γύρω τους, πώς θα έχουν καλούς τρόπους, πειθαρχία και σεβασμό. Όχι βέβαια με λόγια, αλλά δίνοντας το καλό παράδειγμα. Έτσι το παιδί έχει περισσότερα κίνητρα να συνεχίσει να δουλεύει με τον εαυτό του.

O πατέρας είναι ένα σημαντικό πρότυπο για τα παιδιά του. Ένας υιός θα μιμηθεί τη συμπεριφορά του πατέρα του και θα εξελιχθεί σε άνδρα με παρόμοια χαρακτηριστικά, ενώ μια κόρη θα αναζητήσει τα χαρακτηριστικά του στον μελλοντικό της σύντροφο.

Tέλος, ένας πατέρας, που είναι και καλός σύζυγος, αποτελεί πολύ καλό παράδειγμα για τα παιδιά του. Μια καλή συζυγική σχέση δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να παρατηρήσουν πως ένας άνδρας και μια γυναίκα μπορούν να λειτουργήσουν αρμονικά και να συμβάλουν από κοινού στη δημιουργία μιας όμορφης και υγιούς οικογένειας.