Πότε θα είστε έτοιμοι; Νικήστε την αναβλητικότητα!

Αναβλητικότητα – “Δεν είμαι έτοιμος ακόμα!”

ετοιμότητα και αναβλητικότητα
ετοιμότητα και αναβλητικότητα

Αρκετές φορές στην ζωή μας, μας δίνονται ευκαιρίες να αναπτυχθούμε, να εξελιχθούμε σε ένα άλλο επίπεδο. Αντί να τις  εκμεταλλευτούμε με «νύχια και με δόντια», λέμε: «Δεν είμαι έτοιμος ακόμα»! Έτσι, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ευκαιρία της εξέλιξης, προτιμούμε να μείνουμε εκεί που είμαστε με το «δεν είμαι έτοιμος» ή οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία χρησιμοποιούμε.

Το πρόβλημα είναι ότι τις περισσότερες φορές εχουμε δίκαιο! (ως ένα βαθμό). Η πρόοδος και η ανάπτυξη συνήθως σημαίνουν κόπο και πόνο… και δεν μας πολυαρέσει ο κόπος και ο πόνος. Κάποιος θα πει στον εαυτό του: «μα χρειάζομαι χρόνο να ξεκουραστώ… να απολαύσω… να περάσω καλά… να ζήσω την ζωή μου…». Ξεχνάμε όμως ότι η πρόοδος και η επιτυχία δεν είναι μόνο κόπος αλλά και χαρά! Είναι βαθειά ικανοποίηση.

Ο Τόμας Εντισσον  (που εφηύρε τον ηλεκτρικό λαμπτήρα) έλεγε ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν στις ευκαιρίες στην ζωή επειδή  καμουφλάρονται και μοιάζουν με σκληρή εργασία».

Τί συμβαίνει; Εμφανίζεται μια ευκαιρία. Κάποιος λέει «δεν είμαι έτοιμος» και περιμένει… η ευκαιρία χάνεται. Η επόμενη ώρα και μέρα του φέρνει αγωνία, απογοήτευση και μεταμέλεια.

Τί θα ήταν καλύτερο να κάνετε ώστε να μην βρεθείτε στην θέση εκείνου;

  • Από τώρα, αποφασίστε ότι μόλις εμφανιστεί η επόμενη ευκαιρία δεν θα αισθάνεστε έτοιμοι.
  • Αποφασίστε ότι θα το κάνετε έτσι κι αλλοιώς. Θυμίστε στον εαυτό σας το εξής: κανείς δεν είναι έτοιμος για την επόμενη ευκαιρία
  • Ριχτείτε στην ευκαιρία αυτή με απόλυτη αφοσίωση. Κάντε ένα-ένα τα βήματα, που χρειάζονται, ώστε κάθε στιγμή να είστε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην εκπλήρωση της επιθυμίας σας (του στόχου σας).

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι επιτυχημένοι δεν ήξεραν που θα τους βγάλει ο δρόμος, που επέλεγαν. Δεν ήξεραν πώς θα το κάνουν. Απλώς τόλμησαν τα πρώτα βήματα και δεν γύρισαν πίσω όταν βρέθηκαν τα πρώτα εμπόδια. Από εκεί και πέρα, το ένα έφερε το άλλο και έμαθαν τί να κάνουν και πώς. Αυτοί τελείωσαν τον «αγώνα δρόμου» και έδρεψαν τους στεφάνους, την χαρά και την αγαλλίαση.

Οπότε, στην επόμενη ευκαιρία, που θα εμφανιστεί και δεν θα είστε έτοιμοι… αρπάξτε την. Και νικήστε την αναβλητικότητα!