Αυτή η Άσκηση, γιά να εκτελεσθεί, χρειάζεται ειδική ευκαιρία. Αν δεν έχεις τέτοια ευκαιρία τώρα, να μελετήσεις την Άσκηση προσεκτικά και να αποφασίσεις να την εκτελέσεις, μόλις σου παρουσιαστεί η ευκαιρία.
A. Την παραμονή μιας επικειμένης συνεντεύξεως, ή, αν είναι δυνατόν, αρκετές ημέρες πιο πριν, να προετοιμάσεις προσεκτικά την περίπτωσή σου, παίρνοντας υπόψη όλα τα γνωστά ή ενδεχόμενα στοιχεία της υποθέσεως.
Β. Αφιέρωσε ένα τέταρτο της ώρας κάθε μέρα πριν απο την συνέντευξη, για να εντυπώσεις την περίπτωσή σου στο Υποσυνείδητο, σε μία κατάσταση Πλήρους Χαλαρώσεως:
Β1) Βεβαιώσου οτι έχεις απόλυτη ησυχία και είσαι ελεύθερος απο κάθε τι, που διασπά την προσοχή σου, καθώς κάθεσαι αναπαυτικά, ή ξαπλώνεις ανάσκελα στο κρεβάτι, με τα μέλη σου απλωμένα.
Β2) Ανάπνεε αργά και κανονικά, ως εξής: Με το «ένα» εισπνέεις, με το «δύο» εκπνέεις, με το «τρία» εισπνέεις, με το «τέσσερα» εκπνέεις, κ.ο.κ., μέχρι να μπορέσεις να διατηρείς αυτόν τον κανονικό ρυθμό της αναπνοής, χωρίς να μετράς.
Β3) Διατηρώντας αυτόν τον κανονικό ρυθμό αναπνοής, σταδιακά χαλάρωσε όλα τα μέρη του σώματός σου, ένα προς ένα: Πρώτα χαλάρωσε το δεξί σου χέρι, απο τον καρπό μέχρι τα δάκτυλα, επιτρέποντας στα δάκτυλά σου να αναπαύονται βαρειά και ελεύθερα απο κάθε ένταση. Ύστερα χαλάρωσε επίσης το μέρος απο τον καρπό μέχρι τον αγκώνα. Ύστερα επίτρεψε σε ολόκληρο το χέρι, απο τον ώμο, να χαλαρώσει. Με τον ίδιο τρόπο χαλάρωσε σταδιακά και το αριστερό χέρι σου. Ύστερα σταδιακά χαλάρωσε και καθένα απο τα πόδια σου, τις κνήμες, τους μηρούς. Ύστερα χαλάρωσε και την κοιλιά, το στήθος, την πλάτη, τους ώμους, τον λαιμό. Ύστερα επίτρεψε και στους μυς του προσώπου σου να χαλαρώσουν: τους μυς γύρω απο το στόμα, τα μάγουλα, το μέτωπο και τα μάτια σου. Επίτρεψε στα βλέφαρά σου σιγά-σιγά να αισθανθούν οτι είναι βαρειά, σχεδόν οτι κλείνουν, καθώς χαλαρώνουν. Αισθάνσου και το τριχωτό μέρος του κεφαλιού να χαλαρώνει, καθώς κάθε ένταση κυλάει έξω απο το σώμα σου, αφήνοντάς το χαλαρωμένο και αδρανές, όπως ένα μπαλόνι που ξεφουσκώνει.
Β4) Και, καθώς συνεχίζεις να αναπνέεις κανονικά, φέρε στον νου σου καθαρά την εικόνα του «Αντικειμενικού Ατόμου» και, με χαμηλή φωνή, αναρωτήσου: «Ποιά είναι τα πραγματικά μου συναισθήματα σχετικά με το άτομό σου;»
Να είσαι τίμιος και ειλικρινής.
Αν ζηλεύεις, αν φοβάσαι, αν μνησικακείς, αν ειρωνεύεσαι, – να το παραδεχτείς. Είναι δυνατόν να έχεις υποσυνείδητα τέτοιες σκέψεις, ενώ στον Συνειδητό Νου σου να πιστεύεις οτι είσαι καλός και φιλικός.
Μην παρατείνεις την Άσκηση. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν μέσα σε ένα λεπτό, απο την στιγμή που αρχίζεις να χαλαρώνεις.
Μόλις τελειώσεις αυτή την διαδικασία, σήκω και πες στον εαυτό σου, τονίζοντας κάθε λέξη: «Παραδέχομαι με κάθε ειλικρίνεια, οτι ζήλευα, οτι φοβόμουνα, κλπ. Απο τώρα και πέρα, θα βγάλω αυτά τα αντιπαθητικά Συναισθήματα απο το Υποσυνείδητό μου και θα τα αντικαταστήσω με συμπαθητικά Συναισθήματα».
Β5) Και, καθώς συνεχίζεις να αναπνέεις κανονικά, έχοντας στην φαντασία σου την εικόνα του Αντικειμενικού Ατόμου, δημιούργησε εσκεμμένως στον νου σου εκείνα τα Συναισθήματα για το Άτομο αυτό, που θα το κάνουν να τείνει να ανταποκριθεί στις επιθυμίες σου.
Π.χ. να γεμίσεις το μυαλό σου με φιλικά Συναισθήματα απέναντί του, με πρόθυμη βοήθεια στα προβλήματά του, με κατανόηση των αδυναμιών του.
Τέλος, παραδέξου το Συναίσθημα έντονα και πες αργά και με ήρεμη φωνή, τονίζοντας την κάθε λέξη: «Επιθυμώ να γίνω φίλος σου… Θα δοκιμάσω να καταλάβω τον τρόπο που σκέφτεσαι, έστω κι αν δεν συμφωνώ», κλπ.
Β6) Και τώρα, με την φαντασία σου, να διατρέξεις σαν να «βιώνεις» ολόκληρη την συζήτηση ή την συνέντευξη, ακριβώς όπως θα την ήθελες να εκτυλιχθεί.
Γ. Την ημέρα της συνεντεύξεως, να αδειάσεις το μυαλό σου τελείως απο κάθε σκέψη σχετική με την περίπτωσή σου.
Να πας στην συνέντευξη, με τον Συνειδητό Νου σου τελείως αδειανό και με το Υποσυνείδητό σου έτοιμο, να προσλάβει κάθε ένδειξη σκέψεων ή Συναισθημάτων του Αντικειμενικού Ατόμου.
Βασίσου στό Υποσυνείδητό σου, που θα δώσει στον Συνειδητό Νου τις προσχεδιασμένες σκέψεις και ίδέες σου, διαμορφωμένες και προσαρμοσμένες έτσι, που να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα με το Αντικειμενικό Άτομο. Το Υποσυνείδητό σου πιθανόν να ανακαλύψει, οτι μερικές ιδέες χρειάζεται να απορριφθούν τελείως ή μόνο να τροποποιηθούν και θα σκεφτεί νέες ιδέες προερχόμενες απο την έμπνευση της στιγμής.