Μέτρα covid-19 έρχονται και φέρνουν πανικό

Μέτρα covid-19 - Καραντίνα: ψυχοφάρμακα ή ψυχολόγος (ή και τα δύο);

9 Δεκεμβρίου 2024 10:03

Μέτρα covid-19 και ψυχολογίαΣύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, κατά την διάρκεια της 1ης καραντίνας, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 ως ένα από τα μέτρα  covid-19, παρουσιάστηκε στην Ελλάδα εξαιρετικά μεγάλη αύξηση στην χρήση αντικαταθλιπτικών, αγχολυτικών και ναρκωτικών. Ενδεικτικά, η χρήση αντικαταθλιπτικών αυξήθηκε κατά 176% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019*.

Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που βρίσκονταν σε συμβουλευτική διαδικασία… «εξαφανίστηκαν»! Αντιθέτως, στο εξωτερικό παρουσιάστηκε κατακόρυφη αύξηση στη ζήτηση υπηρεσιών υποστήριξης ψυχικής υγείας κατά την περίοδο του lock-down.

Είναι λογικό, σε μια εξαιρετικά στρεσογόνα περίοδο, να καταφύγει κάποιος σε «πυροσβεστικές» λύσεις προκειμένου να ανακουφιστεί σύντομα και εύκολα. Το πρόβλημα είναι όταν κάποιος βολεύεται στην πρόσκαιρη λύση και την θεωρεί μόνιμη. Η συμβολή των φαρμάκων μπορεί να είναι πολύ σημαντική. Είναι καλό, ταυτόχρονα, να αναρωτηθεί κάποιος: «γιατί βρέθηκα στην ανάγκη να πάρω το φάρμακο αυτό;» και να αναζητήσει την βαθύτερη αιτία. Βεβαίως, δεν είναι χρήσιμο μόνο να αναζητήσει κάποιος την αιτία, αλλά να επιμείνει μέχρι να την «ξεριζώσει» ολοκληρωτικά!

Την στιγμή, που οι περισσότεροι κλείνονταν στα σπίτια τους λόγω των μέτρων για τον covid-19 και οι αποθήκες των καταστημάτων άδειαζαν από laptop, κάμερες, ακουστικά, κινητά κλπ, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να διατηρούν την επικοινωνία τους, πολλοί ψυχολόγοι προσέφεραν online υπηρεσίες. Ελάχιστοι όμως τις χρησιμοποίησαν την στιγμή που θα ήταν πιο χρήσιμες και πιο αποτελεσματικές!

Πώς θα βοηθούσε ένας ψυχολόγος

Είναι καλό, μιας και διαφαίνεται ότι κάποιοι περιορισμοί θα υπάρξουν ξανά, ως μέτρα covid-19 για την πανδημία, να αναζητήσουμε έναν σύμβουλο ή ψυχολόγο online, αν αισθανθούμε δυσκολία και ψυχολογική πίεση την στιγμή ακριβώς που «πονάμε» περισσότερο! Γιατί; Διότι εκείνη την στιγμή έχουμε το πρόβλημα «προ οφθαλμών» οπότε έχουμε και το μεγαλύτερο κίνητρο για να ασχοληθούμε μαζί του.

Όταν κάτι μας είναι έντονο, έχουμε την ορμή να απαλλαγούμε από αυτό. Αν το αφήσουμε για αργότερα, που θα καταλαγιάσει, τότε θα «κουκουλωθεί» και θα εξαφανιστεί μέχρι την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι και θα το επαναφέρει στην επιφάνεια. Έτσι, θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε για την πρόοδό μας, την εξέλιξή μας και την «θεραπεία» μας από αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις.

Όταν αναζητήσουμε και απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να επιμείνουμε μέχρι τέλους… μέχρι να απαλλαγούμε ολοκληρωτικά από την αιτία του προβλήματος και να μην σταματήσουμε με το που θα υποχωρήσουν τα πρώτα συμπτώματα. 

Ας αποτελέσουν τα νέα μέτρα covid-19 την αφορμή για να θεραπεύσουμε λοιπόν αυτά που υποβόσκουν και μας καταστρέφουν ύπουλα την ζωή και την ενέργεια!

*Πηγή: iefimerida.gr