Κρίσεις πανικού-αντιμετώπιση

Κρίσεις πανικού (μέρος 2ο): Τί να κάνω αν νοιώσω συμπτώματα κρίσης πανικού ή κάποιος γνωστός μου τα νοιώσει;

29 Σεπτεμβρίου 2024 08:26
κρίσεις πανικού - αντιμετώπιση

Σε συνέχεια από το 1ο άρθρο για τις κρίσεις πανικού, όπου αναλύσαμε τί είναι η κρίση πανικού και ποιά είναι τα συμπτώματα που τη χαρακτηρίζουν, ήρθε η ώρα να δούμε και τί μπορεί να γίνει για να αντιμετωπιστεί.

  1. Απευθυνθείτε σε γιατρό ή στο νοσοκομείο, όταν νοιώθει αυτά τα συμπτώματα για 1η φορά. Μόνο όταν γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και διαγνωστεί ο πάσχων υγιής από ιατρικής άποψης, μπορούμε να μιλάμε για κρίσεις πανικού.
  2. Ζητήστε βοήθεια. Ζητήστε από κάποιον να μεταφερθείτε σε μέρος που αερίζεται καλά ή που να βρίσκεται σε ησυχία.
  3. Να σκέφτεστε ότι είναι μια παροδική κατάσταση και ότι σε λίγο θα περάσει και όλα είναι καλά. Να σκέφτεστε ότι είστε ασφαλείς.
  4. Αναπνοές για τις κρίσεις πανικού: Δοκιμάστε να αναπνέετε για 2-3 λεπτά με τον εξής τρόπο:
    • Εισπνοή βαθειά αλλά με αργό ρυθμό μετρώντας 4 δευτερόλεπτα
    • Κρατήστε την εισπνοή για 4 δευτερόλεπτα
    • Εκπνεύστε αργά για 3 δευτερόλεπτα
    • Κρατείστε την αναπνοή πάλι για 3 δευτερόλεπτα πριν πάρετε την επόμενη εισπνοή.
  5. Αποπροσανατολίστε την προσοχή σας. Επιβεβαιώσετε στον εαυτό σας ότι όλα θα είναι καλά και αποπροσανατολίστε τον νου σας με μια σκέψη που σας είναι ενδιαφέρουσα και ευχάριστη ή δημιουργική (π.χ. αν οργάνωνα ένα πάρτυ τι θέμα θα διάλεγα, τι χρώματα κλπ. Αν αγόραζα ένα καινούριο αυτοκίνητο τί θα ήταν, ίι χαρακτηριστικά θα ήθελα να είχε; Κλπ σκεφθείτε τις ωραιότερες διακοπές που κάνατε ή ονειρευτείτε τις καλύτερες διακοπές).
  6. Αντικαταστήστε τις σκέψεις καταστροφής με άλλες που περιγράφουν τα συμπτώματα χωρίς ερμηνεία. Π.χ. αντί να σκέφτεστε: «η καρδιά μου πάει να σπάσει – παθαίνω καρδιακή προσβολή» παρατηρήστε τα φαινόμενα λέγοντας «η καρδιά μου χτυπά πιο γρήγορα, η αναπνοή μου είναι πιο γρήγορη… αυτά είναι και συμπτώματα άγχους. Ζαλίζομαι… αυτό συμβαίνει και από την υπέροξυγόνωση…». Δηλαδή, αντί να σκέφτεστε ότι κάτι κακό συμβαίνει επειδή έχετε ένα σύμπτωμα, περιγράψτε τί συμβαίνει χωρίς ερμηνεία, επικεντρωθείτε στην στιγμή εκείνη αποκλειστικά και αντιμετωπίστε την κατάσταση με τις κρίσεις πανικού σαν ένας παρατηρητής που παρατηρεί την εξέλιξη ενός φαινομένου.
  7. Αγνοείστε την γνώμη των άλλων. Αν σας απασχολεί η γνώμη των άλλων ανθρώπων, επικεντρώστε την προσοχή σας στον εαυτό σας και αρνηθείτε να αφήστε το μυαλό σας να φανταστεί τί πιθανόν να σκέφτονται ή τί αισθάνονται οι άλλοι άνθρωποι.
  8. Τολμήστε αυτό που φοβάστε! Πολλοί αποφεύγουν να πάνε κάπου η να κάνουν κάτι φοβούμενοι ότι σε εκείνο το μέρος μπορεί να έρθουν πάλι οι κρίσεις πανικού. Όσο υποχωρεί κάποιος σε αυτές τις σκέψεις, τόσο αυξάνεται ο φόβος οπότε και η πιθανότητα να επαναληφθεί η κρίση. Ενώ, λοιπόν φαίνεται ότι η αποφυγή δημιουργεί χαλάρωση, στην πραγματικότητα τροφοδοτεί τον φόβο και το άγχος.
  9. Κερδίστε πίσω την ζωή σας προοδευτικά: Φτιάξτε μια λίστα με πράγματα που σας αγχώνουν και που θέλετε να αποφύγετε. Ιεραρχήστε τα από το λιγότερο φοβιστικό προς το περισσότερο αγχωτικό. Ξεκινήστε από την κορυφή της λίστας να πλησιάζετε (μόνοι ή με βοήθεια υποστηρικτικών φίλων) τις καταστάσεις αυτές ξεκινώντας από την κορυφή της λίστας και κατεβαίνοντας προς τα κάτω. Να πάτε στο επόμενο σημείο της λίστας αφού έχετε κατακτήσει το προηγούμενο πλήρως. Χρησιμοποιήστε και τις πιο πάνω συμβουλές σε συνδυασμό, καθώς πλησιάζετε το μέρος ή την κατάσταση που σας δημιουργεί ανησυχία.

Με αυτά τα βήματα μπορείτε πιθανόν να ανακουφιστείτε προσωρινά από τα συμπτώματα των κρίσεων πανικού. Χρειάζεται όμως να αναζητήσετε καθοριστική θεραπεία, ώστε να πάψουν να συμβαίνουν οι κρίσεις αυτές.

Συνέχεια – Μέρος 3ο: Αποτελεσματική θεραπεία κρίσης πανικού